, , ,

Fotografi og datalagring

Etter stormen, fortsatt fres i havet,

Fotografi og datalagring.

Jeg hører ofte: jeg skulle gjerne vist noe bilder men harddisken min har krasjet og vi kan ikke få tilbake bildene -har mistet årevis med bilder..

Dette er unødvendig.

Ingen systemer er ufeilbare det tar bare litt forskjellig tid før de gir opp. Da kan det være lurt å være litt forberedt.

Jeg skal her beskrive hvordan jeg lagrer bildefilene mine slik at jeg har en mulighet til å finne dem tilbake.

Jeg fotograferer stort sett rå format, dette for å beholde mest mulig av bildedata. Uansett hvilke filformat en bruker bør det eksistere et system.

Min «master» katalog for ubehandlede bilder; dvs. bildene jeg henter fra kameraet heter raw, hos meg er den på et stort raid system, med den kan ligge hvor som helst der du har plass; gjerne på pc/mac.

alle bildefiler fra kameraene havner her -i et system.

Under katalogen raw ligger en rekke underkataloger -årstall, så kommer måned og dag.

Raw

2020 År
–01 Måned
—–01 Dag
—–02
–02 Måned
—–01 Dag osv,,
—–02
—–12 for hver dag i måneden du har bilder
–03 … osv for hver måned
2021 Nytt år
–01 Måned…

Ved å bruke denne måten har du et sted du kan tvinge deg til å legge bildene. Det blir lett å finne tilbake til.

I tillegg gir jeg bildefilene mine nye navn når jeg leser dem inn slik at filnavnet blir unikt for alle bildene til enhver tid, samtidig med at det en kan forstå dem.

Ut fra kamerat kommer det gjerne en fil som heter _DSC1234.nef -eller tilsvarende. Dette gir det 9999 unike filnavn; det er i utgangspunktet ikke noe problem hvis en bruker lagrinsstrukturen beskrevet over men det kan gi utfordringer. Filnavnet er ikke unikt i hele systemet. Skal du finne alle kopier du har av _DSC1234.nef over diskene dine kan du finne mange med forskjellig innhold.

Jeg gir bildefilene mine nytt navn. La oss si at bildet _DSC1234.nef var fotografert 23 juli 2021, da blir navnet 2107231234.nef dette filnavnet blir unikt -hvis du bare har ett kamera, jeg har fler derfor blir navnet 2107231234D850.nef Nå har jeg sagt hvilket kamera har jeg fler av samme type setter jeg på -1 -2 -3 etter det også. Litt omfattende, men enkelt og det blir superenkelt i bruk. Dette kan gjøres automatisk ved import henting av filene fra kamera. Selv bruker jeg noe jeg har lage til dette -et python program, dette for at jeg har ikke med meg lightroom ute på reise, men vil gi filene riktig navn fra start.

Neste: -bildefilene er havnet under katalogen raw (år, måned,dag) -videre..
Jeg bruker hovedsaklig lighroom til råbehandling av bildefilene. Her bruker jeg katalogmodulen til å skrive bildetekst, stikkord og evt kartdata.

Den jobben ene gjør der er gull verd, dataene en skriver inn bør ikke bare eksistere i lightroom sin database, for plutselig av en eller annen grunn virker den ikke mer, kan kanskje en krasj eller at lightroom har oppdatert seg, men p.g.a. feil i databasen kan den ikke få med seg den gamle katalogen.. -det skjer.
Jeg har satt på sidechar funksjonen, dette gjør at lightroom leggen en datafil på samme katalog med samme navn som råfilen, men med etternavnet xml. Denne inneholder alle opplysninger du har om bildet. Det gjør at skulle du plutselig bruke et annet bildebehandligssystem så vil disse filene kunne leses og du får med alle data (stort sett) som du hadde skrevet på bildet.

Når du så eksporterer fila fra lightroom -legg den på et annet sted og ikke under raw katalogen; kanskje en katalog du kaller ferdige bilder eller tif eller hvasomhelst.

Eksporter dem med å beholde filnavnet, skal du ha på mer legg der etter filnavnet eks. 2107231234D850_50x75cm, eller 2107231234D850_den_gang_osv

Dette gjør at når du har glemt hvor du la den spesielle fila kan du bare søke etter 2107231234D850 så finne du alle versjoner du har av det unike bildet.
Vel bare en liten oppmuntring på å gjør noe som har laget masse rot hos mange litt mer ryddig.

Når du så skal ta backup -for det MÅ du bare begynne med hvis du ikke gjør det, ta minst to sett.

Jeg bruker FreeFileSync til dette, pass på å bare bruke speiling.
Det finnes mange andre backup programmer til dette. Bruk det du liker.
Bruk gjerne skylagring, men ikke gi dem ansvaret for at dataene ikke forsvinner, for det ansvaret har de stort sett fraskrevet seg. Ta backup på usb disker eller NAS stasjoner gjerne raid hvis du har.
Usb disker er billige nå . -og -minst to sett. Raid systemer krasjer de og, det vet jeg.

Hmm.. mye å lese her, men håper det er til nytte..
-k

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *