Etter stormen, fortsatt fres i havet,

Fotografi og datalagring.

Jeg hører ofte: jeg skulle gjerne vist noe bilder men harddisken min har krasjet og vi kan ikke få tilbake bildene -har mistet årevis med bilder..

Dette er unødvendig.

Ingen systemer er ufeilbare det tar bare litt forskjellig tid før de gir opp. Da kan det være lurt å være litt forberedt.

Jeg skal her beskrive hvordan jeg lagrer bildefilene mine slik at jeg har en mulighet til å finne dem tilbake.

Jeg fotograferer stort sett rå format, dette for å beholde mest mulig av bildedata. Uansett hvilke filformat en bruker bør det eksistere et system.

Min «master» katalog for ubehandlede bilder; dvs. bildene jeg henter fra kameraet heter raw, hos meg er den på et stort raid system, med den kan ligge hvor som helst der du har plass; gjerne på pc/mac.

alle bildefiler fra kameraene havner her -i et system.

Under katalogen raw ligger en rekke underkataloger -årstall, så kommer måned og dag.

Raw

2020 År
–01 Måned
—–01 Dag
—–02
–02 Måned
—–01 Dag osv,,
—–02
—–12 for hver dag i måneden du har bilder
–03 … osv for hver måned
2021 Nytt år
–01 Måned…

Ved å bruke denne måten har du et sted du kan tvinge deg til å legge bildene. Det blir lett å finne tilbake til.

I tillegg gir jeg bildefilene mine nye navn når jeg leser dem inn slik at filnavnet blir unikt for alle bildene til enhver tid, samtidig med at det en kan forstå dem.

Ut fra kamerat kommer det gjerne en fil som heter _DSC1234.nef -eller tilsvarende. Dette gir det 9999 unike filnavn; det er i utgangspunktet ikke noe problem hvis en bruker lagrinsstrukturen beskrevet over men det kan gi utfordringer. Filnavnet er ikke unikt i hele systemet. Skal du finne alle kopier du har av _DSC1234.nef over diskene dine kan du finne mange med forskjellig innhold.

Jeg gir bildefilene mine nytt navn. La oss si at bildet _DSC1234.nef var fotografert 23 juli 2021, da blir navnet 2107231234.nef dette filnavnet blir unikt -hvis du bare har ett kamera, jeg har fler derfor blir navnet 2107231234D850.nef Nå har jeg sagt hvilket kamera har jeg fler av samme type setter jeg på -1 -2 -3 etter det også. Litt omfattende, men enkelt og det blir superenkelt i bruk. Dette kan gjøres automatisk ved import henting av filene fra kamera. Selv bruker jeg noe jeg har lage til dette -et python program, dette for at jeg har ikke med meg lightroom ute på reise, men vil gi filene riktig navn fra start.

Neste: -bildefilene er havnet under katalogen raw (år, måned,dag) -videre..
Jeg bruker hovedsaklig lighroom til råbehandling av bildefilene. Her bruker jeg katalogmodulen til å skrive bildetekst, stikkord og evt kartdata.

Den jobben ene gjør der er gull verd, dataene en skriver inn bør ikke bare eksistere i lightroom sin database, for plutselig av en eller annen grunn virker den ikke mer, kan kanskje en krasj eller at lightroom har oppdatert seg, men p.g.a. feil i databasen kan den ikke få med seg den gamle katalogen.. -det skjer.
Jeg har satt på sidechar funksjonen, dette gjør at lightroom leggen en datafil på samme katalog med samme navn som råfilen, men med etternavnet xml. Denne inneholder alle opplysninger du har om bildet. Det gjør at skulle du plutselig bruke et annet bildebehandligssystem så vil disse filene kunne leses og du får med alle data (stort sett) som du hadde skrevet på bildet.

Når du så eksporterer fila fra lightroom -legg den på et annet sted og ikke under raw katalogen; kanskje en katalog du kaller ferdige bilder eller tif eller hvasomhelst.

Eksporter dem med å beholde filnavnet, skal du ha på mer legg der etter filnavnet eks. 2107231234D850_50x75cm, eller 2107231234D850_den_gang_osv

Dette gjør at når du har glemt hvor du la den spesielle fila kan du bare søke etter 2107231234D850 så finne du alle versjoner du har av det unike bildet.
Vel bare en liten oppmuntring på å gjør noe som har laget masse rot hos mange litt mer ryddig.

Når du så skal ta backup -for det MÅ du bare begynne med hvis du ikke gjør det, ta minst to sett.

Jeg bruker FreeFileSync til dette, pass på å bare bruke speiling.
Det finnes mange andre backup programmer til dette. Bruk det du liker.
Bruk gjerne skylagring, men ikke gi dem ansvaret for at dataene ikke forsvinner, for det ansvaret har de stort sett fraskrevet seg. Ta backup på usb disker eller NAS stasjoner gjerne raid hvis du har.
Usb disker er billige nå . -og -minst to sett. Raid systemer krasjer de og, det vet jeg.

Hmm.. mye å lese her, men håper det er til nytte..
-k

Solnedgang bak en forblåst bjerk på Østhassel/Lista

Endelig..



Etter en del år med stillhet rundt bloggen min har jeg bestemt meg for å få den i gang igjen.

Det har skjedd ganske mye siden sist og det mest merkbare er at vi har flyttet til Lista. Lista har ropt på meg i mange år så nå var det på tide.
Etter en lang flytteprosess, -måtte bygge litt om for å få plass til ting. Nå er atelieret og tenkerommene på plass er resultatet blir veldig bra. -trives godt og det tyter ut noen bilder fra atelieret.

Jeg har tenkt å bruke bloggen til -nettopp en blogg… Her blir det bilder, bildeserier, ideer, beskrivelse av teknikker osv osv.
En endring siden tidligere er at jeg nå kommer til å ta med meg den siden av meg som jeg har tuslet med lenge. Jeg har hele livet jobbet med utvikling av teknologi -elektronikk, datateknikk osv. Dette kommer jeg til å bruke og beskrive i noen prosjekter.

Bildet over er fra Marka hvor det bl.a. var et skytefelt tidligere. Nå er det et flott turområde.
Det er jo til tider kraftig vind her på Lista noe trærne viser.

Nå skal luker skalkes, det er meldt sterk storm / orkan i morgen.
Kanskje finner jeg noe saftige bølger.




Første gang publisert på gammel blog 14.7.15

De fleste jeg har spurt vet ikke hvor denne perlen er, men Øye hotell har de hørt om så det er enkelt å forklare… -det spøker forresten på hotellet.. Øst for Hotel Union Øye ligger dalen.. Den er grønn og spennende der den ligger under høye fjell.  Enkelt å stikke innom hvis du kommer fra Geiranger og landet med båten i Hellesylt.. Her er noen få bilder av noen av det som kan sees. Fjelltoppene, som er en del av Summørsalpene, var dessverre godt innpakket i skyer.
Det blir mye grønne bilder, -det er en vakker grønn dal.

1506291044s_b
Villa Norangdal, bygget i 1885, et godt utgangspunkt øverst i dalen.
1506297006D8
En gammel seter under fjellet. Du ser den hvis du ser etter den, men den er lett å kjøre forbi.
1506297015D8
Setra under fjellet.
Oppe i dalsiden rett under snøen beiter kuene.
Oppe i dalsiden rett under snøen beiter kuene.
Speilinger i vannet.
Speilinger i vannet.
Her ser du ruiner under vannskorpen. Et jord og steinras fra fjellet Keipen i 1908 fyllte opp dalbunnen og sperret elva Lygna og satte flere gårder under vann. Det var heldigvis ikke folk eller fe i området akkurat da.
Her ser du ruiner under vannskorpen. Et jord og steinras fra fjellet Keipen i 1908 fyllte opp dalbunnen og sperret elva Lygna og satte flere gårder under vann. Det var heldigvis ikke folk eller fe i området akkurat da.
Se godt etter nedover dalsidene... Her er en gammel klopp.
Se godt etter nedover dalsidene… Her er en gammel klopp.
Hotel Union Øye, flott hotell nederst i dalen.  Her fortelles det enventyr om kveldene. Om nettene spøker det litt her og der.. -et utmerket hotell i flotte og spennende omgivelser.
Hotel Union Øye, flott hotell nederst i dalen.
Her fortelles det eventyr om kveldene. Om nettene spøker det litt her og der.. -et utmerket hotell i flotte og spennende omgivelser.

Vil du se flere av bildene mine finner du et godt og økende utvalg her på nettsidene: http://www.nessler.no

Første gang publisert på gammel blog 24.6.12

Ryvingen fyr, utenfor Mandal, er Norges sydligste fyrtårn. Tent for første gang 20. oktober 1867, da en oljebrenner  som stod inni en roterende fyrlinse. Fyrlykta stod på taket av et solid stokkebygget hus..  25. august 1897 ble støpejernstårnet tent for første gang. Lyskilden var da elektriske buelamper, strøm fikk de fra eget dampdrevet kraftverk. -det ble verdens nest sterkeste fyrlys og skapte en del brudulje med det sterke lyset… Mer om dette kan du lese i den fortreffelige boka til Rita Tove Dyrstad og undertegnede.. Ryvingen Fyrhistorie, fyrliv og fyrvenner. Ønsker du boka, ta kontakt, evt. se i bokhandelen.

Jeg har tatt masse bilder ute på Ryvingen, noen av dem er i boka men jeg ble liksom ikke ferdig… Her er en liten presentasjon fra Ryvingen. En liten tur fra havna og opp til og i fyret.

Jeg har ikke klart å begrense meg… og håper du blir trollbundet nok til å titte på alle 🙂

Havna på Ryvingen, lun så lenge østavinden holder seg vekke… dessverre lurer den seg innom rett som det er…
Den gamle krana på brygga.
Om våren blomstrer det rikelig der ute. Øya blir nesten rosa av strandnellik.
Strandnellik på veien opp til fyret.
Enger med myrull.
Sola sneier fyret. Her på veien opp.
Rester etter den første stien opp til fyret. Mye av denne ligger under den “nye” veien. Bygget i 1895.
Pinselilje langs gamleveien.
Veien fre havna og opp til fyret. Passe bratt.
Fyret en septemberkveld.
Panorama over øya, med varden til venstre.
Varden på Ryvingen.
Fyret sett fra fjellene vest for fyret. Gode “myke” fjell..
Fjell en bare kan sitte på og ikke gjøre noe som helst…
Sjø mot fjell på kvelden.
Fyret i skumringstimen.
Fyret sett hjemmefra med fullmåne.
Snekkerbua
Fyrmesterens verktøy… Det henger der ute enda.
En titt inn i maskinrommet.
Maskinrommet.
Tåkelur styring. Denne styrte lufta til tåkeluren.
Her kom brøøølet…
Sikkerhetsventil…
Trappa inni fyret.
Fra toppen av trappa og ned.
Utsikt fra Galleriet
Sauer er det der ute også.
Heeelt på toppen. Fyrlinsa og havet.
Fyret lyser.
Det kan blåse heftig der ute så støtter på levegger er nødvendig.
Lynene håndteres av bl.a. denne. Jeg har selv sett lyn slå ned i fyret mange ganger… Det ligger litt utsatt til der ute.
Kvelden på Ryvingen. I vest er Lindesnes…
Resten av lyset forsvinner
-og månen titter frem..
Jeg tror de fleste som har fått oppleve Ryvingen har merket at dette er en plass en bare kan nyte… -ta en tur du også!

Jeg har forresten en utstilling i fyrtårnet i sommer, velkommen der også 🙂

Først gang publisert på gammel blog 18.3.2012

Jeg har rett som det er noen flotte turer til Ogna/Brusand området.
Her er litt fra Holmestø, ett av de mange tusen småstøene rund kysten. Værhardt men beskyttet og bygget etter å ha lyttet og erfart. Båthusene der ute ligger helt i nordenden av den flotte lange sandstranden Brusanden. En tur ut anbefales!

Snødrev..

Det var kaldt, beinkaldt denne dagen, det var 6-7 kalde, ikke så mye, men med liten storm så merkes det…

Ble egentlig ganske imponert over tre damer jeg møtte der ute; -de hadde badet..
-jeg var dessverre 10 minutter for sent ute til å kunne forevige øyeblikket..

Kalde gufs inn fra havet.
Holmestø ligger der ute… Denne dagen måtte jeg gi meg; det blåste opp til full storm.
-noen dager senere…
Båthusene, inntrukket fra sjøen..
Båthusene, lavt i terrenget.
Båthusene, bygget stort sett i stein.
Kveldstime ved Holmestø.
Siste rest av lys ut mot havet.

Første gang publisert i gammel blog 6.12.2011

I sommer skjedde det…Endelig kom jeg til Nyksund, en plass langt der oppe i Vesterålen jeg i mange år har visst jeg skulle reise til, men ikke helt har forstått hvorfor… Nå forstår jeg; -og jeg skal tilbake. Forhåpentligvis for en lengere periode. Nyksund forundret og gledet meg til de grader… Alle menneskene jeg fikk snakket med -de bare strålte og sitret av optimisme -stedet skal få enda mer liv. De strever nok, men gir på…

Her er noen bilder fra stedet; solskinn manglet, men en får ta det som det var 3 juli i år. Noen av bildene er tatt midt på natta, men det ser en ikke så mye til dette er jo i midnattsolens rike.

Dette er forresten en av de få havnene jeg ikke så en eller annen form for opphengt fisk… -fiskeriet er over for Nyksund. Men stedet har fått nytt liv etter en del år i forglemmelsen og forfall.

Nyksund sett fra fjellsiden på Nyken.
Vegen inn til Nyksund.
Bryggene i to etasjer…
Litt mer brygger og husene langs sundet.
Nyrestaurerte bryggedekk.
Det var slik.. og alt er ikke helt ferdig enda…
I butikken passer en stum dame på at alt går rett for seg..
Måkene har sine plasser i Nyksund.
De skriker og skiter.. Muligens er det plassen under her en inngår veddemål om hvem som tør stå lengst..
Kunsten står langt fremme i Nyksund. Denne gamle oljetanken er et atelier og utstillingslokale. Knallvarmt på sommeren, og iskaldt på vinteren…
Utenfor et av atelierene, her er det “dekorert” litt. Nyksund har flere atelieer, utstillingslokaler, restauranter og overnattingsplasser… Noen steder litt improvisert, men ok.
Bildet er tatt etter kl 24, høy rock og smelling; smeden jobbet litt… Klokke? nei det brukes ikk her.
Det er bygget ett og annet nytt hus.
Noen hus lar seg ikke restaurere. -de må få bli minner.
Litt rester fra fortiden ligger igjen…
Kan du tenke deg en sånn plass. Selv skyene gir deg et godnattkyss..

Første gang publisert 16.5.2011

Det skjer mye i mai. Her er noen få inntrykk..

Mai!!
Hester 🙂
Ferske sauer…
Maur…
Løvetann
Nattogdag..
Forglemmegei..
Hvitveis på hell…
Sjøen…

Egentlig så kunne jeg bare fortsatt…

Til nettsiden min

Alle bildene er (c) Kai-Wilhelm Nessler, og skal ikke brukes uten skriftlig samtykke.

Første gang publisert på gammel blog 13.11.2011

Feda, et sted i Vest-Agder i Kvinesdal kommune.  Et sted trafikken bare haster forbi, et sted alle vet hvor er, men ganske få har vært… Det passer bare ikke å stoppe i Feda.

Helt siden jeg var liten har vi kjørt forbi Feda på våre turer fra Kristiansand til besteforeldre i Stavanger -og tilbake… Aldri stoppet..

Senere når jeg selv kjører har jeg kjørt forbi men alltid tenkt jeg må se hva som befinner seg her. E-39 gikk i en bro over Feda da så en iallefall stedet, -nå går det en tunnel; .Feda er blitt usynlig… Uansett; en må planlegge å stoppe i Feda -før- en har kjørt forbi.. Selv når jeg har kjørt igjennom noe av Feda for å reise opp til Sirdal har jeg kjørt forbi.. Ikke stoppet. -bare tenkt at jeg bør gjøre det snart..

-men *nå* har jeg stoppet… Tittet litt og fotografert. Jeg ble veldig overrasket.. for en flott plass. Elva, båthusene, jordene, husene, veiene… -Veier.. De er litt smale så for meg som skulle fotografere fant jeg ut at det var best å parkere ved Coop og gå… Det er ikke så mange andre plasser som egner seg for parkering. -Feda er ikke laget for å ta i mot storturisme… Bruk benene eller sykkel her…

Bildene under er noen inntrykk fra vestsiden av Fedaelva, østsiden fikk jeg ikke gått denne gangen… Værguden slo seg vrange og slapp plutselig alt det hadde av regn ned i Feda.. Men vestsida ver igrunnen nok for en dag..

Parker ved Coop og gå videre innover, du kommer fort til en smaaal bro, der begynner bildene…

Fra broa, nordover… -avslappet
Dette også fra broa og nordover, fotografert med infarødt..
Båthus; sett fra broa.
Veg med løvetann..
Nedover elva..
Flott båthus.
Over elva..
Gammel bebyggelse over elva.
Feda kirke..
Bunnpillarene til gamle E-39 er fortsatt i elva.
Slitt vegg på båthus.
Bols…
Båthus på den andre siden…
Båthus på den andre siden fotografer med IR.
Det er egentlig bare flott her…
Noen har forresten utedo på tunet… Hva ellers når utsikten er så flott..

Til nettsiden min

Alle bildene er (c) Kai-Wilhelm Nessler, og skal ikke brukes uten skriftlig samtykke.

Første gang publisert på gammel blog 11.5.2011

Turen til Tungenes ble en våt fornøyelse… Vi trasket rundt i yr, regn og tåke, med litt godlys innimellom… Men så kom regnet…

Litt mutt etter nedturen på Tungenes, surret jeg inn til Stavanger foto dagen etterpå… Måtte se om de hadde noe “snadder”… Fant en  topp 10.5mm som jeg sporenstreks tok med meg 🙂 Humøret steg straks. Riktignok er 10.5mm til Nikon beregnet på DX kamera, men 10 minutter med en Dremel så er det verste problemet borte..  Den faste solblenderen den må vekk. På FX kamera blir den med i bildet, men når den er fjernet så blir bildene ganske så gode… (Kommer selvsagt på hva en peker på).

Objektivet er så bra at solblenderen nesten er en vits… Hvis en holder det rent så tåler det sol “rett i fleisen”…

Under er et par hvitveisbilder jeg tok med nyanskaffelsen..

Hvitveis i favorittskogen min.
Hvitveis i motlys..

Nå er forresten båtesongen i gang….

Ahh…

Til nettsiden min

Alle bildene er (c) Kai-Wilhelm Nessler, og skal ikke brukes uten skriftlig samtykke.

Første gang publisert på gammel blog 2.1.2011

2010 sluttet med masse snø og sprengkulde her på sørlandet, 2011 startet med sol og varme.. Store kontraster.

Her er noen bilder fra romjula i området rundt Mandal og noen fra Lista i dag…

Sjøsanden 2. juledag

2. Juledag var kald. Iskald, men jeg måtte ut og ta med meg litt av hva som befant seg ute..

Frossen svartor

Litt opp i dalen, kom jeg over kuldegryte; det var så kaldt at jeg frøs fast til kameraet…

Elvekant
Rim

Etter nyttår, har det blitt varmere; betraktelig varmere. Her er et par bilder fra Lista i dag

Fra Kvoljoodden
Listastrendene

Stranda mot Havik

Panorama fra Kviljoodden, trykk på bildet for å få en gåpåtur versjon.

Trykk på panoramabildet så får du en “gå på tur i” versjon, alt blir lettere å se da 🙂

Vil forøvrig nevne at denne type panoramabilder kan du lære å lage på kurset mitt 25-27 februar på Utsikten kunstsenter.

Her er det flere “gå på tur i” bilder…

Til nettsiden min

Alle bildene er (c) Kai-Wilhelm Nessler, og skal ikke brukes uten skriftlig samtykke.